петък, 19 март 2010 г.

ТРЕ БИЕН, БАШ ХОРОШО...



АИКП На снимката Завеждащият отдел "Поезия" Доктьор Жапърдю сред своя архив

ТРЕ БИЕН, БАШ ХОРОШО
С такива всъпителни думи се обърна към сдружението на интелектуалците "Еньовден" архиварят на Отдел "Поезия" към НаХУИ, Порт-О-Пренс, Доктьор Ив-Сен-Лоран Жапърдю. В затворено писмо до Управителния съвет, той намеква, че една франкофонска и белгийско ориентирана държава би се придържала към правилното и красиво произношение Дидио. Като пример той посочи прочита на името Дъ Артанян, което вече издава арменския му произход "...гасконски нос, тен... и пр."
По въпроса за налъма се обърнахме към главния специалист по поезия на съветските народи.
"Налъмът (русск. - "налым")се явява съкратен средноазиатски идиом, почерпан от турската баня. По-добре е да се замести с думата japanka, която както думата dunki, има изключително български произход."
Тъй като не можем да вземем отношение по въпроса, се обърнахме към старши асистента на Доктьор Жапърдю - мосьо Жасера. "Пата-пата", каза мосю в отговор на въпроса как е джапанка и налъм на коренен хаитянски език.
Ние по никакъв начин не искаме да влияем на честната монографияя на гл. експ. крит. инж. Г.Христов, още повече, че нямаме връзка с други експерти, защото ЕОН им е спрял тока.
"По-скоро ме вълнува защо телевизията замести земетресението в Хаити с петъчния пазар в Никопол, което е все едно и също!", събеседва гражданинът Ц. Иванов М.

АИКП

2 коментара:

  1. След задълбочени проучвания на етимологията на фамилията на световноизвестния поет и след продължителни консултации с колегите от НаХУИ съм склонен да се съглася с Д-р Жапардийо.Вярно е че в името на франкофонската традиция е правилно да произнасяме фамилията на великия поет Д'идио с леко придихание в началото и силно потъмняване на съгласната Т в края. Вярно също така, че с това мое твърдение слагам кръст на половината си монография, но нАучната истина ми е по- скъпа от нАучната слава! По въпроса за джапанките имам, обаче коренно противоположно мнение. Независимо, че някой изследователи определят корените на джапанка и дънка, респективно джапам/разг./ и дъно/на потури/, аз съм убеден че етимологически тези думи са чужди на нашата традиция, респективно и на близкия ни хаитянски народ. По- близо до нас стои звученето на словото НАЛЪМ. Исторически това се доказва от народната мъдрост:"Когато ти цъфнат налъмите", пренесена през вековете и в двата братски народа.
    Гл. експ. инж. Г. Христов

    ОтговорИзтриване
  2. На извънредно съвещание на АИКП се реши, че главният експерт затова е главен, защото може да му цъфне налъма когато си поиска, още повече, че влизайки в преклонна възраст помъдря.
    Ние единодушно заставаме зад неговото мнение, най-малкото защото предстои отчет на средства за командировка и проучвателна дейност. Ако тези средства не се отчетат правилно и законосъобразно с доказана ефективност на разходването, то на цялото АИКП ще му "цъфнат дънките"
    Дежурен коментатор АИКП

    ОтговорИзтриване