петък, 19 март 2010 г.

ТРЕ БИЕН, БАШ ХОРОШО...АИКП На снимката Завеждащият отдел "Поезия" Доктьор Жапърдю сред своя архив

ТРЕ БИЕН, БАШ ХОРОШО
С такива всъпителни думи се обърна към сдружението на интелектуалците "Еньовден" архиварят на Отдел "Поезия" към НаХУИ, Порт-О-Пренс, Доктьор Ив-Сен-Лоран Жапърдю. В затворено писмо до Управителния съвет, той намеква, че една франкофонска и белгийско ориентирана държава би се придържала към правилното и красиво произношение Дидио. Като пример той посочи прочита на името Дъ Артанян, което вече издава арменския му произход "...гасконски нос, тен... и пр."
По въпроса за налъма се обърнахме към главния специалист по поезия на съветските народи.
"Налъмът (русск. - "налым")се явява съкратен средноазиатски идиом, почерпан от турската баня. По-добре е да се замести с думата japanka, която както думата dunki, има изключително български произход."
Тъй като не можем да вземем отношение по въпроса, се обърнахме към старши асистента на Доктьор Жапърдю - мосьо Жасера. "Пата-пата", каза мосю в отговор на въпроса как е джапанка и налъм на коренен хаитянски език.
Ние по никакъв начин не искаме да влияем на честната монографияя на гл. експ. крит. инж. Г.Христов, още повече, че нямаме връзка с други експерти, защото ЕОН им е спрял тока.
"По-скоро ме вълнува защо телевизията замести земетресението в Хаити с петъчния пазар в Никопол, което е все едно и също!", събеседва гражданинът Ц. Иванов М.

АИКП

понеделник, 15 март 2010 г.

ВЕРИ БРЕЙКИНГ ПОЕТИК НЮЗ!Агенцията съобщава, че днес български екип откри останки от нашумелия наскоро поет Нтуан Дидио в Порт-о-Пренс. Публикуваме титулната страница на вестник "Хаити Ожурдюи". Издирихме една представителна част от работата на поета. "Това е един Жан-Мишел Баския на съвременната поезия!", възкликна експертния критик инж. Георги Христов. Осведомени източници ни информират, че под егидата на "би-Трейс" и ЮНЕСКО, експертът заминава да проучи на място останките на поета и останките на Националната Библиотека на Хаити. Същият е упълномощен от Агенцията да връчи акредитив за Герой на труда и Пазител на световното културно наследство на българския къртач-откривател Б.Андреев.

ВИВА ПАПА ДЖО!
от Нтуан Дидио

Разбити огради и сгради
отвсякъде дебне беда.
В желязната нощ хаитянска
Папа Джо крачи в града.
Боец справедлив - отмъстител
върви под студения свод.
Нощ глуха.
Треперят звездите.
Страхът за минута надвие,
но ето, излиза старик -
послушайте, чуйте го вие
не знае лъжа тоз език:
"Да, нашата супа е постна
и хляба от злато по-скъп.
Но ний ще работим, а после
в умора ще свеждаме гръб.
Трусът не можа да ни спити
със сила, опитва се с глад
да грабне града от Хаити
нашият Порт-о-Пренс град!
Но всуе! До смърт ще се борим
и наш ще остане брегът!

АИКП

събота, 13 март 2010 г.

БДЖ ФОРЕВЪР!

Днес под егидата на b-TRACE в шоу рума на печатница "Гутенберг" се състоя награждаването на най-добрите творби на тема: "БДЖ ФОРЕВЪР" от комисия в състав - председател и режисьор г-н Пламен Петков, експертния критик Георги Христов и Боян Андреев-Къртача. Проектът предвижда творбата-победител да се монтира като плоча по линията на нощния пътнически влак Каспичан - Попово - Горна Оряховица. Честито!

АГЕНЦИЯ ИНТЕЛЕКЧЮЪЛ КАПАЦИТИ ПРОДЖЕКТ